Panik!

Så klart! Jag blev sjuk lagom till den första inlämningen. Tror att jag har överansträngt mig den senaste tiden och att jag därmed praktiskt taget kollapsade under söndagkvällen. Jag orkade inte ta mig upp till skolan förrän idag (onsdag) och då enbart för att skriva religionsprovet. Min kropp sa ifrån helt enkelt. Kan skylla det delvis på skolan som ger oss en massa precis nu, för att jag har sådana enorma krav på mig själv, för att jag för tillfället jobbar 13,5 timmar extra utanför skolan , för att jag ska klara körkortet till sommaren och att jag dessutom är otroligt dålig på att disponera tiden! Nej nu ska jag inte vara självömkande, det tjänar inget till.

Men jag SKA bli klar till projektdagen! Men jag kan tyvärr inte lämna in något arbete till respons för tillfället. Jag orkar det helt enkelt inte.

Återkommer imorgon. Klockan är för mycket nu.

Hur det går

På måndag är det inlämning för respons på projektet. Jag ligger väldigt mycket efter men hoppas att Tina kan göra i alla fall en någonlunda bedömning av mitt arbete trots det! Jag tänkte skriva lite om hur det går just nu och även presentera två problem som fick en gemensam lösning.


Jag var fundersam när det gällde huset som huvudpersonen bor i, hur jag skulle göra med tapeterna. Eftersom jag har väldigt begränsat med tid skulle jag inte hinna med att rita tapeterna själv, jag diskuterade saken med Tina i onsdags och kom fram till att kollage är en bra idé. Har lite mönstrat papper och servetter hemma som nog kan komma till använding. Det mönstrade pappret är i svartvitt men tänkte då att jag kan färglägga det! Men jag undrar hur det fungerar med copyright om man använder någon annans papper? Jag vill ju gärna att mitt arbete ska vara mitt och ingen annans. Återkommer med detta när jag läst på lite.

Jag klippte därför ut lägenheten från pappret för att kunna fixa med tapeten i bakgrunden. Det kändes faktiskt bra att få möblerna utklippta eftersom det ger mig möjligheten att möblera om lite som jag vill.

Något som jag har varit lite orolig för är det faktum att himlen i de olika bilderna ska vara en stjärnhimmel och därför målas svart. Hade tänkt att måla med flytande tusch men har skjutit det framför mig eftersom jag varit rädd för att spilla ut det över illustrationerna (vilket jag med största sannorlikhet skulle lyckas med). Tänkte därför att det är smart att klippa ut där det ska vara himmel och sedan måla ett papper svart och lägga det under! Började med det idag. Jag vet att jag (för att spara lite tid) borde ha köpt svarta papper istället för att måla dom. Men jag valde att göra det eftersom jag gillar när pappret inte har en helt jämn svart färg. Jag kanske är lite petig men jag tycker att det gör bilden mindre platt.

Angånde texten.

Fick feedback från Tina (skickade texten till henne på fc förut) vilket var väldigt användbart. Hon berättade att det kändes som att jag var mer "inne i historien" längre fram i berättelsen. Jag läste igenom texten ännu en gång med tanken i huvudet och håller med om att historien kanske är lite seg i början. Jag möblerade om lite i texten efter det. Jag hoppas att denna ändring ska få läsaren att bli lite mera uppfångad redan från början. Ska sova på saken och läsa igenom det igen sen! Har nu även markerat ut hur mycket text som ska vara på varje sida och tänkt ut illustrationerna som ska vara till.
På andra sidan planeten bor Alice. Alice och Elvis hälsar aldrig på varandra. Så har det varit så länge Elvis kan minnas. Alice och Elvis är olika. Alice tycker inte om att läsa och hon avskyr pussel. Hon gillar att spela elgitarr och åka båt på sin alldeles egna sjö. Ibland kommer vänner från andra planeter och hälsar på henne. De brukar spela fotboll tillsammans. Elvis tycker att fotboll verkar vara en våldsam och läskig sport.

Materialet jag använder

Det är nog på tiden att jag berättar hur jag går till väga och vilket material jag arbetar med när jag gör bilderna till boken:

Blyerts Jag skissar upp bilderna med blyerts först, oftast med en vanlig HB penna. (brukar inte vara så kräsen när det gäller blyertspennor vid skiss, bara de går att sudda)

Stabilo, Staedtler Dessa två använder jag för konturer. Har kommit fram till att jag så snart som möjligt måste köpa en tjockare penna att använda till kanter. Just nu sitter jag nämligen och drar den oranga stabilopennan fram och tillbaka flera gånger för att det ska bli tillräckligt tjocka linjer! Staedtlerpennan använder jag till mindre detaljer, har en till i tjockleken 0,05 vilket är väldigt användbart när man vill göra riktigt tunna linjer. Hade jag haft pengar hade jag köpt fler Staedtler-pennor eftersom de har en bättre svärta och är helt vattenfasta till skillnad från Stabilo. Jag använder Stabilo av den enkla anledningen att de är billigare.


Fibracolor. De här pennorna är väldigt användbara. Jag har nämligen 100 stycken så det finns många, många nyanser att välja emellan. Det som kanske är det bästa med dem är att de inte är vattenfasta och man kan därför använda dem ungefär på samma sätt som man gör med akvarellpennor! Dessa pennor ger även en liten grumlig effekt, något som jag tycker passar bra om man exempelvis ska avbilda tyger, det ger en grövre känsla. Jackan till människan med klockan är ritad med dessa pennor. Notera även skillnaden mellan handen som är ritad med promarkers!


Promarkers De här tycker jag är helt underbara, älskar hur jämn färgen blir när man använder dem, det som ser ut att vara grumligt är i själva verket bara själva texturen på akvarellpappret. Det som också är mycket praktiskt är att dessa pennor är vattenfasta medan Fibracolor pennorna inte är det. Det har jag utnyttjat när jag gjorde jackan, de svarta linjerna är nämligen promarkers medan resten är fibracolor. Nackdelarna med promarkerspennorna är att de gärna flyter ut lite när man använder dem på akvarellpapper (det finns att köpa speciellt papper att använda med dem, som inte blöder) så jag får tänka på att stanna pennan lite innan när jag ritar så flyter de ut den sista biten. En annan nackdel är dessa pennor är fruktansvärt dyra (ca 30 kr styck) och därför har jag inte lika många nyanser av dessa som jag har av fibracolor.


Akvarellfärg - Winsor & Newton Tycker de ger en klarare färg än vad fibracolorpennorna gör och jag använder akvarellfärgen som ett komplement till dem eftersom bland annat den gula färgern har tagit slut. Bilarna är delvis målade med fibracolor och delvis med akvarell.

Svart, flytande tusch Jag har inte använt det ännu (har inte vågat!) men planerar att måla rymden med detta och sedan måla stjärnorna med vit akrylfärg. Är rädd för att jag ska spilla ut tusch över hela teckningen om jag använder det men samtidigt skulle jag inte orka att sitta och fylla i hela rymden med vanliga fiberpennor!

Pappret Använder relativt tunt akvarellpapper, 165 g/m^2 i storleken 30 x 40 cm (de färdiga bilderna kommer att bli mindre)

Angående texten till boken

Jag har idag då vi hade projektdag tagit tag i att börja skriva ner texten som ska vara i boken. Jag vill inte publicera den här på bloggen än, det får ni se på projektdagen istället! 

Har haft historien i huvudet i några månader nu men inte fått ner det på papper förrän nu. Jag blev först lite osäker på hur mycket text som jag skulle ha med, jämförde lite barnböcker emellan och upptäckte hur varierande längderna på texterna är. Vissa böcker har större teckensnitt, enklare och kortare meningar. Jag antar att det är meningen att barnen ska kunna hänga med i texten medan föräldrarna läser den, alternativt läsa själv när de får åldern inne? Hur som helst är har vissa av böckerna (t.ex. Hattjakten av Sven Nordquist) texter på varje sida som är nästan lika långa som det här blogginlägget! (Eller åtminstonde hälften!) Det är inte direkt något ett barn själv kan läsa och därmed lämpar sig boken antagligen i första hand för högläsning. Jag insåg att min bok behöver längre meningar för att allt ska få plats och jag tänkte därför på att försöka få texterna att passa för just högläsning. Jag försökte få ett flyt i berättandet och läste texten högt för mig själv medan jag skrev. Jag tänkte på det Tina sa förut att försöka överdriva det barnsliga, försöka tänka på att det faktiskt ska vara ett barn som ska lyssna. Jag försökte även formulera mig så enkelt som möjligt, utan att för den sakens skull underskatta barnets intelligens (barn förstår ju mer än vad folk tycks tro). Valde korta meningar eftersom det var något som var återkommande i de flesta av böckerna. För även om texterna var långa så var meningarna korta och enkla och punkter skrivs ut oftare än man brukar göra i andra texter.

Jag har skrivit nästan en a4 (men då ingår det ganska många radbrytningar) och har kommit så långt i skrivandet att huvudpersonen just nu befinner sig på stadsplaneten (bilderna från förra inlägget). Jag tänkte ta med mig texten och bilderna till handledarträffen vi planerat att ha under formgivningslektionen imorgon.

Jag är nästan helt säker på att texten kommer vara klar tills på fredag i alla fall då allt ska lämnas in till respons. Jag ska även göra mitt bästa för att även ha klart alla skisser tills på fredag! Jag har insett att jag omöjligen kommer bli klar med allting tills på fredag då vi ska lämna in för respons men eftersom jag har fått klart för mig att det inte behöver vara klart då känns det lite bättre och jag känner mig inte längre lika stressad som jag tidigare känt mig!