Jag har bestämt mig för att skriva en barnbok eftersom det länge varit en dröm för mig, någonting jag alltid velat genomföra. Jag ska därför använda dessa 100 timmar skolan gett oss för att genomföra detta projekt. Svårast är att komma upp med en bra frågeställning men något som intresserar mig är vad barn egentligen klarar av att prata om. Ifall det finns något ämne som är tabu i barnboksvärlden. Och om detta går att genomföra i bokform. Jag ska försöka leta reda på detta ämne och sedan göra det till en barnbok. Men det får inte vara alldeles för svårt, det måste fortfarande vara inom ramen för vad som angår ett barn. Jag har valt mig på att rikta in mig på åldrarna 3-6 år. Det är en bra ålder att skriva böcker till eftersom de är tillräckligt gamla för att ha funderingar på lite svårare saker men bilderna i böckerna har fortfarande övertaget. Det gäller att förmedla någonting med hjälp av korta begripliga texter med bilder som fungerar även utan dem
För att kunna genomföra detta projekt behöver jag svara på följande frågor innan jag börjar på skisserna till boken.
1. Vad klarar ett barn i 3-6års åldern av att hantera för ämnen?
2. Vad handlar andra barnböcker om?
3. Hur svårt kan språket vara?
4. Vad gillade jag själv när jag var liten? Fanns det någonting jag saknade?
5. Finns det något ämne som är extra aktuellt idag?
Jag har funderat lite fram och tillbaka när det gäller huruvida jag ska skriva själva manuset till boken själv eller kanske tolka någonting som redan finns, det är ju trots allt bilderna som ska vara övergripande för detta projekt och inte texten. Det är svårt att bestämma sig.
Svåra ämnen enligt mig: Döden, ensamhet, det okända och främmande, våld, att bli vuxen, meningen med livet, rädslor, hur barn blir till, att bli bortglömd eller bortvald, vuxna som inte lyssnar, att försvinna, inte bli sedd och alkohol, droger etc.
Viktigt: Boken ska ha ett lyckligt slut (för det har väl de flesta barnböcker?) och vara till för både flickor och pojkar. Könsneutral alltså.